CMSimple.dk - Template
 Welkom > Beagle > Oorsprong en geschiedenis

Oorsprong en geschiedenis

De Beagle is afkomstig uit Engeland. Het is een zeer oud ras. Reeds ver voor Christus werden kleine honden gebruikt voor de meutejacht op het haas. De honden leken echter nog niet op de Beagles zoals wij die nu kennen.

De naam Beagle werd voor het eerst gebruikt ten tijde van de regering van Koning Henry VII (1457-1509) en later wordt in de privāboekhouding van Hendrik VIII (1509-1547) een betaling aan de 'Beaglehouder' Robert Shere vermeld. De naam Beagle is afkomstig van beag, beg of beigh, hetgeen in het Keltisch "klein" betekent.

In Engeland wordt nog steeds met Beagle-meutes gejaagd, waarbij de honden te voet gevolgd worden. Daar de Beagle voornamelijk voor de jacht op klein wild (hazen en konijnen) wordt gebruikt, behoort hij tot de groep "Brakken of lopende honden" ofwel "hounds". Zij achtervolgen het wild en oriŽnteren zich met de neus op het spoor en niet met de ogen.

Vroeger was er bijna geen verschil tussen de jagende Beagle en de show-Beagle, tegenwoordig is er tussen deze twee een groter verschil. De showhond is doorgaans compacter van bouw, de jacht-Beagle is een wat grotere Beagle met langere benen, die zich hierdoor sneller kan verplaatsen op omgeploegd land en door beboste gebieden. In Engeland wordt de Beagle ook steeds meer als huishond en showhond gehouden. In Nederland worden zij uitsluitend als huishond gehouden.

De eerste Beagles werden vanuit Engeland geÔmporteerd in 1954. Op dit ogenblik worden er per jaar ruim 600 Beagles ingeschreven in het Nederlands Hondenstamboek.